Nieuwe release van de week: The Fistulas: “Inside of You” (demo) (eigen beheer/Starfish- Tits Records)

The_Fistulas-Flying_hand

Hypnotic punk with rock & roll rythm

Een wijze raad aan al de professionele en hobbyrecensenten: vertrouw ze niet, die bandjes die na een lawaaierig optreden in één of ander jeugdhuis/garage/… met zelfgemaakte en vaak erbarmelijk opgenomen demo’s staan te zwieren en ze u aan schandalig hoge prijzen van €10 proberen aan te smeren. Wij zijn hier bij Camino Verdraait zijn de grootste supporters van het credo ‘Support your local scene’, maar evenzeer van ‘Trop is teveel’: een dringende uitwas van deze praktijken is dringend aan de orde. Waar zijn SABAM en de behoeders van het conservatieve, nationale belang die zeldzame keer dat je ze echt nodig hebt? Nergens te bespeuren, uiteraard…

Er zijn uiteraard uitzonderingen die elke regel bevestigen. We waren hier op de redactie met andere woorden uitermate gecharmeerd en bijzonder enthousiast over Inside of You, de demo die bassist (en zelfverklaarde serial heartbreaker) Cristophe ‘The Krikke’ Van Meerbeeck ons afgelopen zaterdag in onze handen stopte van zijn geweldige band The Fistulas (voor wiens bandnaam we alvast een extra bonuspunt uitdelen). Want in een landschap waarin pseudosterren, te veel serieux en muzikale verloedering alsmaar meer de norm lijken te worden, is de onversneden en bij wijlen humoristische garage punk van The Fistulas een verfrissende ervaring. De gitaren produceren exact het geluid waarvoor het instrument is uitgevonden, de baslijnen geven het geheel een sexy groove en de drums bezitten de zeldzame gave om er tegelijk efficiënt op los te meppen en toch de dansbenen niet te verwaarlozen. Naast het muzikale aspect zijn The Fistulas eveneens een verademing op vlak van attitude. Het trio lapt met graagte regels aan de laars, heeft lak aan het algemeen fatsoen en steekt een welgevormde middenvinger op naar het rijk der hipsters. Voorvechters van de #metoo-beweging, abonnees van De Morgen en beschermers van het puriteins, zedelijk leven lopen best in een grote boog om deze band heen. De rest mag best een halfuurtje van zijn kostbare vrije tijd besteden aan deze demo.

Inside of You duurt, door het razende tempo dat The Fistulas zichzelf opleggen, nauwelijks twintig minuten, maar laat er allerminst gras over groeien: doorheen tien songs kruist het trio luide garage rock genre The Sonics en The Monsters met rechttoe-rechtaan punk in ware Ramones-traditie. Elke song blijft netjes onder de drieminutengrens en beperkt zich in stijl tot de essentie van rock & roll: het winterprut uit de oren blazen en tegelijk een aanslag plegen op de onderbenen. En een stevige injectie humor ontbreekt evenmin: songtitels als Inside of You, Bikini Girls, Glitch Bitch, Pushy en Sex Machine laten niets aan de verbeelding over en vertellen exact het thema dat ze behandelen. In L is For Love beschrijft frontman/gitarist ‘Dr. Weskes’ met veel genot welke lichaamsdelen hij leuk vindt van zij die hij probeert aan de haak te slaan (het blijkt alles te zijn). En in Dick Head krijgt ene Freddie (zij die een jaar geleden op één van de eerste concerten van The Fistulas in Diest bij waren, weten over wie het gaat) er terecht stevig van langs. Twintig minuten en tien strakke, goed op elkaar ingespeelde songs verder, keert de rust weer  in de huiskamer, maar heb je instant zin om deze wervelwind opnieuw te ontsteken.

Met Inside of You hebben The Fistulas een uitstekende eerste demo afgeleverd, waarmee ze niet enkel hun livesound meer dan aardig evenaren, maar de vaderlandse garage punk eveneens van de broodnodige zuurstof voorzien. ‘Als ge de maskes aan het dansen kregt, dan wette da ge goe bezig zet’, is het moto van Dr. Weskes. In die missie is zijn band met deze demo op onze redactie alvast met brio geslaagd.

 

 

2 gedachtes over “Nieuwe release van de week: The Fistulas: “Inside of You” (demo) (eigen beheer/Starfish- Tits Records)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s