Godspeed You! Black Emperor: “Slow Riot For New Zero Kanada” (1999)

Noodzakelijke tussenstap

Recent verblijdden de heren en dames van Godspeed You! Black Emperor ons met het nieuws dat ze in september een nieuw album uitbrengen en gaan toeren door Europa (Belgische datum: woensdag 16 oktober in de Ancienne Belgique). Inmiddels het het anarchistencollectief uit Montreal uitgegroeid tot één van de meest vooraanstaande en gerespecteerde bands binnen de experimentele post-rockscene. Maar vijfentwintig jaar geleden moest het voor de Canadezen nog allemaal beginnen. Met de enige EP die ze in hun dertigjarige carrière hebben gemaakt, leverden ze een noodzakelijke tussenstap af die uiteindelijk een soort beginverklaring werd in hun hobbelige weg naar succes. Slow Riot For New Zero Kanada viert vandaag zijn vijfentwintigste releaseverjaardag: Camino blikt terug.

Over de definitieve formatie van Godspeed You! Black Emperor hangt tot op heden een beetje een mistgordijn. Vanaf 1994 beginnen gitaristen Efrim Menuck en Mike Moya samen met bassist Mauro Pezzente in een kraakpand in Montreal, Quebec een band onder de naam Godspeed You Black Emperor! De naam is afgeleid van een gelijknamige documentaire uit 1976 over een Japanse motorbende. Als trio brengen ze eind dat jaar een op gelimiteerde exemplaren verdeelde cassette uit onder de titel All Lights Fucked On the Hairy Amp Drooling. Vervolgens breidt de band meermaals uit, al dan niet met langdurige leden, bij vlagen zelfs tot een twaalfkoppige gezelschap. In mei 1997 neemt Godspeed You! Black Emperor hun officiële debuutalbum op met een aantal nieuwe leden, waaronder David Bryant (gitaar), Thierry Amar (bas) en Aidan Girt (drums), een drietal dat vandaag nog steeds actief is binnen de band. Godspeed’s debuutalbum verschijnt in augustus 1997 bij het kleine, onafhankelijke Amerikaanse label Kranky onder de wat vreemde titel F♯ A♯ ∞. Het album kenmerkt zich door lange, orkestrale post-rockcomposities met veel field recordings en samples, vaak van politieke aard. De sound zal een beetje hun handelsmerk worden. Na de release van het album, vinden er opnieuw personeelswissels (met onder andere de aanwerving van Sophie Trudeau op viool) plaats binnen het collectief en krijgt de band min of meer vaste vorm. Het gezelschap promoot hun debuut met een uitgebreide tournee door Noord-Amerika in het najaar van 1997. In de zomer van 1998 start de band in The Gas Station in Toronto, Ontario de opnames van nieuw werk.

De vrucht van die opnames lost Godspeed You! Black Emperor begin maart 1999 onder de vorm van de EP Slow Riot For New Zero Kanada bij Kranky. Muzikaal borduurt de band verder op het geluid van het debuutalbum. Het grote verschil is echter dat de composities op Slow Riot For New Kanada beter uitgewerkt en zorgvuldiger gearrangeerd werden. De achtentwintig minuten durende EP bevat slechts twee songs, maar die mogen gerust tot het allerbeste worden beschouwd dat de band tot op heden heeft gemaakt. Openingstrack Moya is een ode aan gitarist Mike Moya. Op setlisten wordt vaak naar de track gerefereerd als “Górecki” (naar de Pools componist Henryk Górecki, wiens derde symfonie een inspiratiebron was voor de track). BBF3 is op zijn beurt weer een verwijzing naar de excentriekeling Blaise Bailey Finnegan III, die te horen is in de stemsample die verwerkt is in de song en waarin hij zogezegd een eigen geschreven gedicht voordraagt (dat eigenlijk grotendeels gebaseerd is op de tekst van Iron Maiden’s Virus uit 1996, geschreven door hun toenmalige zanger, what’s in a name?, Blaze Bayley). Beide tracks groeien uit tot standaards binnen het oeuvre van Godspeed You! Black Emperor en zijn tot op vandaag de dag nog regelmatig te horen tijdens concerten. Voornamelijk Moya heeft zich na een kwarteeuw daarbij ontpopt als een favoriet onder de fans en luisteraars van het invloedrijke radioprogramma Duyster, alwaar het regelmatig op de playlist beland. Voor het artwork van het album liet de band zich inspireren door een Hebreeuwse versie van de bijbel (op de voorkant en aan de binnenkant). De backcover bevat dan weer een instructie tot het maken van een Molotovcocktail in het Italiaans.

Slow Riot For New Zero Kanada wordt goed onthaald door de pers (de muziekwebsite Rate Your Music noemt het zelfs de beste EP aller tijden) en publiek (naast Noord-Amerika vergaart Godspeed You! Black Emperor ook naambekendheid in grote delen van Europa). Het werkstuk blijkt een kwarteeuw na release de noodzakelijke tussenstap in hun carrière: waar ze op het debuut bij vlagen nog wat als een ongecontroleerd los-vast- gezelschap klinken, vormen ze hier een hecht, goed geolied collectief. Tegelijk legt de negenkoppige band op Slow Riot For New Zero Kanada een stevig fundament voor een geluid dat ze vanaf hun tweede album en meesterwerk Lift Your Skinny Fists Like Antennas to Heaven uit 2000 zullen perfectioneren.

Plaats een reactie